Francuski klasik idealan za kuhanje na naglo ili jela na brzinu.Mekane šnicle/biftek / u prefinom umaku od gljiva /kod mene ovoga puta bukovače/vi naravno po ukusu izaberite gljive .Servirate uz povrće ,pečeni krumpir ,tjesteninu ili uz bagette sa maslacem /to ovisi naravno o vašim navikama/.Biftek naravno možete bez problema zamijeniti mekanim dijelom goveđeg/junećeg šnicla /vjerujte mi novčanik će vam biti zahvalan/a okus gotovo isti /tekstura mesa naravno ne može biti ista ali je zanemariva obzirom da je biftek 4 puta skuplji/,gljive odaberite po ukusu,ako vam je umak prerijedak dodate malo gustina ,umak mora biti kremast ,nemojte pretjerivati sa vrhnjem ako ga ne želite koristi koristite mlijeko i gustin.Vino izaberite kvalitetno nemojte u hranu nikada stavljali vino koje i inače ne biste pili.
Recept za Filet Mignon u umaku od crnog vina
Sastojci:
4 komada filet mignon odreska (3–4 cm debljine)
Sol i svježe mljeveni papar
2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
1 ljutika (ili ½ manjeg luka)
2 češnja češnjaka
150 ml crnog vina
150 ml goveđeg temeljca
1 žlica maslaca (za završetak umaka)
1 grančica timijana (ili prstohvat sušenog)
1 žličica gustina ili brašna (po želji, za gušći umak)
Priprema:
Priprema mesa
Odreske ostavite na sobnoj temperaturi 20–30 minuta.
Dobro ih posolite i popaprite sa svih strana.
Zapeći meso
U tavi zagrijte maslinovo ulje ili maslac.
Stavite odreske i snažno ih zapecite 2–3 minute po strani, dok ne dobiju tamnu koricu.
Kad su gotovi, izvadite ih van i ostavite da odmore.
Dinstanje povrća
Na istoj masnoći dodajte sitno nasjeckanu ljutiku i lagano je dinstajte dok ne omekša.
Dodajte zgnječeni češnjak i kratko propirjajte.
Deglaziranje i začini
Ulijte crno vino i pustite da zavrije, stružeći dno tave da pokupite sve sokove od mesa.
Dodajte timijan i kuhajte 3–4 minute, da vino malo ispari.
Dodati temeljac i zgusnuti umak
Ulijte temeljac i po želji umiješajte žličicu brašna ili gustina razmućenog u malo vode.
Neka se kuha još nekoliko minuta dok se umak lagano ne zgusne.
Vratiti meso u tavu
Vratite odreske u umak i lagano ih zagrijte 1–2 minute (ne predugo da se ne prepeku).
Ugasite vatru i umiješajte žlicu maslaca za sjajniji i bogatiji umak.
Posluživanje:
Odreske poslužite prelivene umakom od crnog vina.
Odlično ide uz pire krumpir, pečeni batat, zapečeni grilani povrće ili rižoto od parmezana.




