Juneća plečka u vlastiton umaku


Ručak koji uglavnom svi vole, bez velike mudrosti i komplikacija radim ga na ovaj način… najsočnija juneća plečka u vlastitom toču s dodatkom pire krumpira napravljenog od 100% domačih krumpira!

Sastojci:

  • 1–1.5 kg juneće plećke
  • 2 veća luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 mrkve (po želji)
  • 1 lovorov list
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 žlica brašna
  • Sol i papar
  • Malo mljevene paprike (po želji)
  • 2–3 žlice ulja ili masti
  • 200 ml vode ili temeljca (po potrebi)

Priprema:

  1. Priprema mesa
    Meso posolite i popaprite sa svih strana. Ako je komad veći, može ostati cijeli ili ga možete narezati na veće odreske.
  2. Zapeći meso
    U dubljoj posudi ili loncu zagrijte ulje. Dodajte meso i snažno ga zapecite sa svih strana dok ne dobije lijepu, tamnu koricu. Izvadite ga sa strane.
  3. Dinstanje povrća
    Na istoj masnoći dodajte sitno nasjeckan luk i lagano ga dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i mrkvu narezanu na kolutiće.
  4. Dodavanje začina
    Umiješajte koncentrat rajčice i kratko propirjajte. Po želji dodajte i žličicu mljevene paprike.
  5. Zgusnuti osnovu
    Dodajte žlicu brašna, promiješajte i pustite da se kratko zapržI — ovo će kasnije zgusnuti umak.
  6. Vratiti meso u lonac
    Vratite meso u posudu, dodajte lovorov list i podlijte s malo vode ili temeljca (samo do polovice mesa, jer pušta vlastiti umak).
  7. Polagano kuhanje
    Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata, povremeno okrećući meso. Ako treba, dolijte još malo vode.
  8. Finalni umak
    Kad je meso mekano, izvadite ga i narežite. Umak po želji propasirajte ili ostavite rustikalan. Po potrebi dodatno začinite.

Posluživanje:

Izvrsno ide uz pire krumpir, domaće njoke, palentu ili kuhanu tjesteninu. Prelijte meso obilno vlastitim umakom.



Prethodni recept
Sljedeći recept

Povezani recepti