Ručak koji uglavnom svi vole, bez velike mudrosti i komplikacija radim ga na ovaj način… najsočnija juneća plečka u vlastitom toču s dodatkom pire krumpira napravljenog od 100% domačih krumpira!
Recept za najfiniju juneću plečku
Sastojci:
- 1–1.5 kg juneće plećke
- 2 veća luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 mrkve (po želji)
- 1 lovorov list
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 žlica brašna
- Sol i papar
- Malo mljevene paprike (po želji)
- 2–3 žlice ulja ili masti
- 200 ml vode ili temeljca (po potrebi)
Priprema:
- Priprema mesa
Meso posolite i popaprite sa svih strana. Ako je komad veći, može ostati cijeli ili ga možete narezati na veće odreske. - Zapeći meso
U dubljoj posudi ili loncu zagrijte ulje. Dodajte meso i snažno ga zapecite sa svih strana dok ne dobije lijepu, tamnu koricu. Izvadite ga sa strane. - Dinstanje povrća
Na istoj masnoći dodajte sitno nasjeckan luk i lagano ga dinstajte dok ne postane staklast. Dodajte nasjeckani češnjak i mrkvu narezanu na kolutiće. - Dodavanje začina
Umiješajte koncentrat rajčice i kratko propirjajte. Po želji dodajte i žličicu mljevene paprike. - Zgusnuti osnovu
Dodajte žlicu brašna, promiješajte i pustite da se kratko zapržI — ovo će kasnije zgusnuti umak. - Vratiti meso u lonac
Vratite meso u posudu, dodajte lovorov list i podlijte s malo vode ili temeljca (samo do polovice mesa, jer pušta vlastiti umak). - Polagano kuhanje
Poklopite i kuhajte na laganoj vatri 2 do 2,5 sata, povremeno okrećući meso. Ako treba, dolijte još malo vode. - Finalni umak
Kad je meso mekano, izvadite ga i narežite. Umak po želji propasirajte ili ostavite rustikalan. Po potrebi dodatno začinite.
Posluživanje:
Izvrsno ide uz pire krumpir, domaće njoke, palentu ili kuhanu tjesteninu. Prelijte meso obilno vlastitim umakom.




