Goveđi gulaš


Vrlo poznat specijalitet pripremljen od govedjeg mesa, crnog luka i crvene mlevene paprike. Gulas je jedan od najpoznatiji specijaliteta i najcesce kuvano jelo. Obicno se sluzi uz kuvanu testeninu, baren krompir ili krompir pire.

Sastojci:

  • 800 g govedine (lopatica ili vrat), narezane na kocke
  • 2 velike glavice luka
  • 3 češnja češnjaka
  • 2 žlice ulja ili masti
  • 1 žlica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica dimljene paprike (po želji)
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 1 dl crnog vina (po želji)
  • 5 dl goveđeg temeljca ili vode
  • 2 lista lovora
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo svježeg peršina (po želji)

Priprema:

  1. Priprema baze
    Luk sitno nasjeckati. U većem loncu zagrijati mast ili ulje te pržiti luk na srednjoj vatri 15–20 minuta dok ne postane tamnozlatan i karameliziran.
  2. Dodavanje mesa
    Dodati kockice govedine i pržiti uz miješanje dok meso ne porumeni sa svih strana.
  3. Začini
    Umiješati češnjak, kratko popržiti, zatim dodati slatku i dimljenu papriku (maknuti lonac s vatre da paprika ne zagori).
  4. Tekućina
    Dodati koncentrat rajčice, podliti vinom i pustiti da alkohol ispari. Zatim uliti temeljac ili vodu da prekrije meso.
  5. Kuhanje
    Ubaciti lovor, posoliti i popapriti. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne omekša.
  6. Završetak
    Po potrebi dodati još tekućine. Pred kraj probati i dodatno začiniti. Posuti svježim peršinom.

Posluživanje:

Najbolje ide uz:

  • domaće njoke
  • pire krumpir
  • tjesteninu ili kruh

Sljedeći recept

Povezani recepti