Gyoze


Niste li do sada sami radili gyoze, posebno oblikovane zalogaje tankog tijesta, donosimo vam recepta za ove hrskave jastučiće punjene krem sirom i oslićem. Najbolje ih je poslužiti odmah sa sojinim umakom.

Sastojci:

Tijesto:

  • 30 gotovih gyoza/wonton korica
    (ili domaće tijesto: 250 g glatkog brašna + 150 ml tople vode + prstohvat soli)

Nadjev:

  • 300 g mljevene svinjetine ili piletine
  • 150 g kineskog kupusa ili običnog kupusa
  • 2 mlada luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 žličica svježe ribanog đumbira
  • 1 žlica soja umaka
  • 1 žličica sezamovog ulja
  • Sol i papar

Za prženje:

  • 2 žlice biljnog ulja
  • 100 ml vode

Umak za posluživanje:

  • 2 žlice soja umaka
  • 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
  • 1/2 žličice sezamovog ulja
  • Prstohvat čilija (po želji)

Priprema:

  1. Priprema kupusa
    Kupus sitno nasjeckati, lagano posoliti i ostaviti 10 minuta da pusti vodu. Dobro ga iscijediti rukama.
  2. Priprema nadjeva
    U zdjeli pomiješati mljeveno meso, kupus, sitno sjeckani luk, češnjak, đumbir, soja umak i sezamovo ulje. Posoliti i popapriti.
  3. Punjenje gyoza
    Na sredinu svake korice staviti 1 žličicu nadjeva. Rubove lagano navlažiti vodom, preklopiti i prstima napraviti male nabore kako bi se dobro zatvorile.
  4. Prženje
    U tavi zagrijati ulje. Gyoze slagati ravnom stranom prema dolje i pržiti 2–3 minute dok dno ne postane zlatno.
  5. Parenje
    Uliti vodu u tavu i odmah poklopiti. Kuhati na pari 5–6 minuta dok voda ne ispari.
  6. Završetak
    Otkriti poklopac i još kratko zapeći dno da postane hrskavo.
  7. Umak
    Pomiješati soja umak, ocat i sezamovo ulje.

Posluživanje:

Poslužiti vruće uz pripremljeni umak.


Prethodni recept
Sljedeći recept

Povezani recepti