Opće su poznate okruglice od krumpira u slatkoj varijanti, ovo je slana inačica.
🧀 Slane okruglice sa sirom
Sastojci (za 4 osobe):
- 500 g krumpira
- 200 g svježeg sira (kravlji sir / posni sir)
- 150 g glatkog brašna
- 1 jaje
- 1 žlica maslaca ili ulja
- 1/2 žličice soli
- Prstohvat papra (po želji)
Za posipanje:
- 50 g maslaca
- 100 g krušnih mrvica
- Prstohvat soli
Priprema:
- Kuhanje krumpira
Krumpir oguliti, narezati i skuhati u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijediti ga i još vrućeg zgnječiti u pire. - Tijesto
U ohlađeni pire umiješati jaje, svježi sir, maslac, sol i papar. Postupno dodavati brašno i zamijesiti mekano, neljepljivo tijesto. - Oblikovanje okruglica
Rukama uzimati komade tijesta i oblikovati okruglice veličine oraha. - Kuhanje
U velikom loncu zakuhati posoljenu vodu. Okruglice spuštati u kipuću vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu (2–3 minute). - Mrvice
U tavi rastopiti maslac i prepržiti krušne mrvice do zlatne boje. - Završetak
Kuhane okruglice ocijediti i uvaljati ih u tople, zapečene mrvice.
Posluživanje:
Poslužiti toplo, uz kiselo vrhnje ili laganu salatu.



