Vrlo poznat specijalitet pripremljen od govedjeg mesa, crnog luka i crvene mlevene paprike. Gulas je jedan od najpoznatiji specijaliteta i najcesce kuvano jelo. Obicno se sluzi uz kuvanu testeninu, baren krompir ili krompir pire.
🍲 Goveđi gulaš – tradicionalni recept
Sastojci:
- 800 g govedine (lopatica ili vrat), narezane na kocke
- 2 velike glavice luka
- 3 češnja češnjaka
- 2 žlice ulja ili masti
- 1 žlica slatke mljevene paprike
- 1 žličica dimljene paprike (po želji)
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 1 dl crnog vina (po želji)
- 5 dl goveđeg temeljca ili vode
- 2 lista lovora
- Sol i papar po ukusu
- Malo svježeg peršina (po želji)
Priprema:
- Priprema baze
Luk sitno nasjeckati. U većem loncu zagrijati mast ili ulje te pržiti luk na srednjoj vatri 15–20 minuta dok ne postane tamnozlatan i karameliziran. - Dodavanje mesa
Dodati kockice govedine i pržiti uz miješanje dok meso ne porumeni sa svih strana. - Začini
Umiješati češnjak, kratko popržiti, zatim dodati slatku i dimljenu papriku (maknuti lonac s vatre da paprika ne zagori). - Tekućina
Dodati koncentrat rajčice, podliti vinom i pustiti da alkohol ispari. Zatim uliti temeljac ili vodu da prekrije meso. - Kuhanje
Ubaciti lovor, posoliti i popapriti. Kuhati poklopljeno na laganoj vatri 1,5 do 2 sata, povremeno miješajući, dok meso ne omekša. - Završetak
Po potrebi dodati još tekućine. Pred kraj probati i dodatno začiniti. Posuti svježim peršinom.
Posluživanje:
Najbolje ide uz:
- domaće njoke
- pire krumpir
- tjesteninu ili kruh




