Još jedan jako fini rižoto, čak nije potrebno nikakvo meso da dopuni obrok. Recept je iz knjige “Kuhinja s okusom Mediterana” koju sam dobila od meni jako drage prijateljice.
🥦 Rižoto s povrćem
Sastojci:
- 300 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
- 1 manja glavica luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1/2 crvene paprike
- 100 g graška (svježi ili smrznuti)
- 200 g tikvica
- 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
- 1 l povrtnog temeljca
- 50 g ribanog parmezana (po želji)
- Sol i papar po ukusu
- Malo svježeg peršina
Priprema:
- Priprema povrća
Luk i češnjak sitno nasjeckati. Mrkvu narezati na sitne kockice, papriku na trakice, tikvicu na kockice. - Pirjanje
U širokoj tavi ili loncu zagrijati ulje. Pržiti luk dok ne postane staklast, zatim dodati češnjak. - Dodavanje povrća
Ubaciti mrkvu i papriku te kratko pirjati 5 minuta. Potom dodati tikvice i grašak. - Dodavanje riže
Umiješati rižu i pržiti 1–2 minute dok ne postane lagano staklasta. - Postupno podlijevanje
Polako dodavati vrući temeljac, po jednu kutlaču, stalno miješajući. Dodavati novu količinu tek kad prethodna ispari. - Kuhanje
Kuhati oko 18–20 minuta dok riža ne bude kremasta, ali al dente. - Završetak
Skinuti s vatre, umiješati maslac (po želji) i parmezan. Posoliti, popapriti te posuti peršinom.
Posluživanje:
Poslužiti odmah, dok je rižoto kremast.



