Risoto s povrčem


Još jedan jako fini rižoto, čak nije potrebno nikakvo meso da dopuni obrok. Recept je iz knjige “Kuhinja s okusom Mediterana” koju sam dobila od meni jako drage prijateljice.

Sastojci:

  • 300 g riže za rižoto (arborio ili carnaroli)
  • 1 manja glavica luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1/2 crvene paprike
  • 100 g graška (svježi ili smrznuti)
  • 200 g tikvica
  • 2 žlice maslinovog ulja ili maslaca
  • 1 l povrtnog temeljca
  • 50 g ribanog parmezana (po želji)
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo svježeg peršina

Priprema:

  1. Priprema povrća
    Luk i češnjak sitno nasjeckati. Mrkvu narezati na sitne kockice, papriku na trakice, tikvicu na kockice.
  2. Pirjanje
    U širokoj tavi ili loncu zagrijati ulje. Pržiti luk dok ne postane staklast, zatim dodati češnjak.
  3. Dodavanje povrća
    Ubaciti mrkvu i papriku te kratko pirjati 5 minuta. Potom dodati tikvice i grašak.
  4. Dodavanje riže
    Umiješati rižu i pržiti 1–2 minute dok ne postane lagano staklasta.
  5. Postupno podlijevanje
    Polako dodavati vrući temeljac, po jednu kutlaču, stalno miješajući. Dodavati novu količinu tek kad prethodna ispari.
  6. Kuhanje
    Kuhati oko 18–20 minuta dok riža ne bude kremasta, ali al dente.
  7. Završetak
    Skinuti s vatre, umiješati maslac (po želji) i parmezan. Posoliti, popapriti te posuti peršinom.

Posluživanje:

Poslužiti odmah, dok je rižoto kremast.


Prethodni recept
Sljedeći recept

Povezani recepti