Niste li do sada sami radili gyoze, posebno oblikovane zalogaje tankog tijesta, donosimo vam recepta za ove hrskave jastučiće punjene krem sirom i oslićem. Najbolje ih je poslužiti odmah sa sojinim umakom.
🥟 Gyoze (japanske punjene okruglice)
Sastojci:
Tijesto:
- 30 gotovih gyoza/wonton korica
(ili domaće tijesto: 250 g glatkog brašna + 150 ml tople vode + prstohvat soli)
Nadjev:
- 300 g mljevene svinjetine ili piletine
- 150 g kineskog kupusa ili običnog kupusa
- 2 mlada luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 žličica svježe ribanog đumbira
- 1 žlica soja umaka
- 1 žličica sezamovog ulja
- Sol i papar
Za prženje:
- 2 žlice biljnog ulja
- 100 ml vode
Umak za posluživanje:
- 2 žlice soja umaka
- 1 žlica rižinog octa (ili jabučnog)
- 1/2 žličice sezamovog ulja
- Prstohvat čilija (po želji)
Priprema:
- Priprema kupusa
Kupus sitno nasjeckati, lagano posoliti i ostaviti 10 minuta da pusti vodu. Dobro ga iscijediti rukama. - Priprema nadjeva
U zdjeli pomiješati mljeveno meso, kupus, sitno sjeckani luk, češnjak, đumbir, soja umak i sezamovo ulje. Posoliti i popapriti. - Punjenje gyoza
Na sredinu svake korice staviti 1 žličicu nadjeva. Rubove lagano navlažiti vodom, preklopiti i prstima napraviti male nabore kako bi se dobro zatvorile. - Prženje
U tavi zagrijati ulje. Gyoze slagati ravnom stranom prema dolje i pržiti 2–3 minute dok dno ne postane zlatno. - Parenje
Uliti vodu u tavu i odmah poklopiti. Kuhati na pari 5–6 minuta dok voda ne ispari. - Završetak
Otkriti poklopac i još kratko zapeći dno da postane hrskavo. - Umak
Pomiješati soja umak, ocat i sezamovo ulje.
Posluživanje:
Poslužiti vruće uz pripremljeni umak.



