Slane okruglice


Opće su poznate okruglice od krumpira u slatkoj varijanti, ovo je slana inačica.

Sastojci (za 4 osobe):

  • 500 g krumpira
  • 200 g svježeg sira (kravlji sir / posni sir)
  • 150 g glatkog brašna
  • 1 jaje
  • 1 žlica maslaca ili ulja
  • 1/2 žličice soli
  • Prstohvat papra (po želji)

Za posipanje:

  • 50 g maslaca
  • 100 g krušnih mrvica
  • Prstohvat soli

Priprema:

  1. Kuhanje krumpira
    Krumpir oguliti, narezati i skuhati u slanoj vodi dok ne omekša. Ocijediti ga i još vrućeg zgnječiti u pire.
  2. Tijesto
    U ohlađeni pire umiješati jaje, svježi sir, maslac, sol i papar. Postupno dodavati brašno i zamijesiti mekano, neljepljivo tijesto.
  3. Oblikovanje okruglica
    Rukama uzimati komade tijesta i oblikovati okruglice veličine oraha.
  4. Kuhanje
    U velikom loncu zakuhati posoljenu vodu. Okruglice spuštati u kipuću vodu i kuhati dok ne isplivaju na površinu (2–3 minute).
  5. Mrvice
    U tavi rastopiti maslac i prepržiti krušne mrvice do zlatne boje.
  6. Završetak
    Kuhane okruglice ocijediti i uvaljati ih u tople, zapečene mrvice.

Posluživanje:

Poslužiti toplo, uz kiselo vrhnje ili laganu salatu.


Prethodni recept

Povezani recepti